2011. december 10., szombat

A Római Colosseum


A Colosseum Róma jelképévé vált már az ókorban és jelképe ma is. Szállóigévé vált a középkori író Beda Venerabilis mondása: „Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is” Valóban az örökkévalóság hangulata árad ebből az 1900 éves monumentális építményből.

                         Nagyobb térképre váltás

Építését Vespasianus kezdte meg 72-ben, a Domus Auera kertjében ahol egy tó állt. Az épületbe 10.000 köbméter követ építettek be. A Colosseum ellipszis alakú épülete 188 méter hosszú, kereszttengelye 156 méter. Magassága 50 méter, három szintjét tipikus római árkádsor övezte. Az épület fele napjainkban is ép, másik felének belső boltozatai állnak. A középkorban évszázadokig használták kőbányának, méreteire jellemző, hogy így is csak külső burkolatának egy része fogyott el. A Colosseum áll rendületlenül, dacolva az emberekkel és a természeti erőkkel, monumentalitása csak az egyiptomi piramisokkal összehasonlítható.

Az amfiteátrum ötven-hetvenezer nézőt fogadhatott be, arénájában a hírhedt viadalokon kívül színházi előadásokat is tartottak. Az olasz történelemtudomány újabban kétségbe vonja, hogy itt a Colosseumban vetették volna vadállatok elé a keresztényeket.

A Colosseum nyitvatartása a nyári hónapokban 9-19.30-ig, télen pedig 9-16.30-ig tart. Az utolsó látogatókat a záróra előtt egy órával engedik be. A belépő jegy ára felnőtteknek 13.50 Euro, nyugdíjasoknak és gyerekeknek 1,50 Euro. A belépőjegyek a Colosseum mellett a Palatinus múzeumba és a Forumba is érvényesek, érdemes a látogatásukat összekötni.


További képek és információk: Róma Colosseum
Szállás Rómában és környékén: Róma Szállás

A Colosseumról készült képeket daisy.meow készítette CC License AttributionNoncommercialNo Derivative Works

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése