2011. október 12., szerda

Az Angyalvár Rómában


A Teverén átvezető Ponté S. Angelo jobb parti hídfőjénél álló hatalmas épülettömb eredetileg Hadrianus császár mauzóleuma volt, később a középkor folyamán alakították át erőddé.

Angyalvár Róma - CC by lostajy 
Hadrianus a halikarnasszoszi mauzóleum mintájára építtette fel, négyszögű alapépítményen álló, 64 m átmérőjű óriási hengerét régen márványoszlopok övezték. Oldalfalát kívülről márvánnyal burkolták, a tetején emelkedő dombot valószínűleg ciprusokkal ültették be, és efölé magasodott a Hadrianus császár szobra.

Az „Angyalvár" nevet egy középkori monda után kapta: a történet szerint 590-ben a pestisjárvány idején a pápa könyörgő körmenetet tartott, és ekkor megpillantották az emlékmű csúcsán Szent Mihály arkangyalt, aki a járvány megszűntének jeléül hüvelyébe dugta kardját. Az épület márványdíszeit és szobrait még Belizár csapatai tördelték le, hogy az épületet ostromló gótokra zúdítsák. Ezek után várnak használták, a középkor folyamán különböző főuraknak, majd magának a pápának erődjéül szolgált.

Már IX. Bonifác megkezdte átépítését, közvetlen átjáróval kötötték össze a Vatikánnal hogy e korridoron át a pápa bármikor menedéket kereshessen a várban, amire szükség is volt  IV. Jenő, a ferrarai és firenzei zsinat pápája menekült rajta. Borgia, Sangallóval négy bástyát építtetett az alapnégyszögre. Ebben az erődítményben védekezett Kelemen pápa, mikor V. Károly hada, Bourbon Connetable vezetésével elfoglalta és kirabolta Rómát, és Benvenuto Cellini innen lövette ágyúival az őt ostromló hadakat.
Békésebb időkben nyári laknak is használták. Az első reneszánsz pápa. V. Miklós (1447-1455) kezdte el építtetni a pápai lakosztályt a vár felső részén. A gyönyörű Sala Paolina és a lakosztály többi termének falait Raffaello tanítványai, Perin de Vega és társai díszítették mitológiai freskókkal.

Ma katonai és művészeti múzeum található benne, megtekinthető a nagyszerű ókori spirális feljáró, a császárok egykori temetkező fülkéi, fegyvergyűjtemény, az Angyalvár történetének múzeuma, a börtönök, ahol Beatrice Cenci, Cellini, Cagliostro a hírhedt kalandor, és annyi politikai fogoly raboskodott. Ez volt Giordano Bruno börtöne is 5 évig.
A helyreállított Angyalvár lényegében egy másfél évezredes fejlődés, sorozatos átépítés eredményeként vált az Örök Város emblematikus, egyik legismertebb emlékművévé.

Az Angyalvár látogatható turisták számára is, hétfő kivételével minden nap nyitva tart, áprilistól szeptemberig reggel 9-től este 7-ig, szezonon kívül délután 2-ig. A belépőjegy 8 Euro, a 18 éven aluliak számára ingyenes a látogatás.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése