2011. augusztus 23., kedd

Róma - Olaszország


Róma - By Dewfs™
Róma közel hárommilliós nagyváros Olaszországban, Lazio régió központja, nem csak az ország hanem a kereszténység fővárosa is. Róma a turisták számára egy hatalmas szabadtéri múzeum, rengeteg látnivalóval, tenplomokkal, palotákkal, díszes szobrokkal, szökőkutakkal.
A történelmi városközpont az UNESCO Világörökség része, a világ leglátogatottabb történelmi emléke.

A hagyomány szerint Romulus és Rémus volt a város alapítója i.e. 753. április 21-én, azóta is ez a város és egyben Olaszország nemzeti ünnepe. A Római birodalom központjaként Néró császársága alatt szinte teljesen elpusztult, később újjáépítették és tovább fejlesztették.

A középkorban az Egyházi Állam székhelye, a pápaság fővárosa lett. Innen irányították Nyugat-Európa keresztény intézményrendszerét.

A 15-16. században a reneszánsz irodalom és művészet központja lett, itt alkotott a kor két legnagyobb művésze Raffaello és Michelangelo.

1527-ben V. Károly seregei megszállták és feldúlták Rómát, 1798-ban a francia hadsereg bevonulása után francia bábállammá alakították át. 1849-ben az olaszországi forradalom után Római Köztársasággá alakult.
1871-től lett Olaszország fővárosa. A királyság Rómát modern fővárossá tette, hatalmas épületeket emeltek ebben az időben, ekkor szabályozták a Teverét is. Az építkezéseknek sok antik és középkori emlék vált áldozatává.

A második világháború után rohamos fejlődésnek indult, 1957-ben Rómában írták alá az Európai Közös Piacot létrehozó szerződést. 1960-ban Róma rendezte a nyári olimpiát, ekkor építették az Olimpiai Stadiont és a Termini pályaudvart.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése